Lekarstwo na raka? 47:45
Diagnoza: rak, czyli nowotwór złośliwy, od zawsze oznaczała wyrok śmieci. Jedyne, co mógł w tym wypadku zrobić lekarz, to przewidzieć, ile jeszcze życia choremu pozostało. W tej sytuacji duże wzięcie miały przeróżne cudowne specyfiki, produkowane przez rozmaitych znachorów, szarlatanów i hochsztaplerów. Z reguły były to nieszkodliwe nalewki, w skład których rzekomo wchodziły części roślin, zwierząt lub minerały – korzeń mandragory czy żeń-szenia, kwiat paproci, wilcza jagoda, czarcie ziele, koci pazur, język jaskółki, ogon ropuchy, śluz ślimaka, utarta grzechotka grzechotnika czy sproszkowany róg jednorożca. Nierzadko w ich skład wchodziło mumio1, a także sproszkowane kości jakiegoś świętego, mającego na swym koncie cudowne uzdrowienia. Czytaj dalej...

  Oczyszczanie dróg moczowych – czyta Mateusz Kamiński 2:34
Przewlekłe zapalenie dróg moczowych dotyczy około 80% ludzi. Jest to podstępne schorzenie, ponieważ stany ostre występują stosunkowo rzadko, z reguły dwa razy do roku, i z tego powodu większość bagatelizuje te objawy, nie zdając sobie sprawy, że stan ostry przechodzi w niszczący nerki bezobjawowy stan przewlekły. Czytaj dalej...

  Oczyszczanie dróg oddechowych – czyta Mateusz Kamiński 2:26
Często spotyka się ludzi zachrypłych, pochrząkujących, pokasłujących. Większość z nich nie uważa tego za chorobę, w czym najczęściej utwierdzają ich lekarze stwierdzeniem, że to nic takiego; już taka uroda, albo podobnymi bzdurami. W rzeczywistości wieczna chrypka, a także częste odchrząkiwanie i pokasływanie mogą świadczyć o grzybicy dróg oddechowych wywołanych przez grzyby Candida, które wrastając w błonę śluzową tworzą w niej nadżerki stanowiące wrota, przez które do organizmu wnikają toksyny będące przyczyną wielu poważnych chorób. Czytaj dalej...

  Otyłość i cukrzyca 14:13 
Cukrzyca typu 2, zwana cukrzycą dorosłych, wraz z otyłością zostały uznane za plagi XXI wieku. Charakterystyczne jest, że oba te schorzenia idą w parze. Prowadzone są poważne badania naukowe mające ustalić: czy cukrzyca jest przyczyną otyłości, czy może jest odwrotnie. Coś jakby: co było pierwsze – kura czy jajo? [...] Źródła energii to substancje odżywcze, z których w procesie katabolizmu, w wyniku reakcji chemicznych dla ułatwienia zwanych spalaniem, organizm może uzyskać potrzebną mu energię. Inaczej mówiąc: substancje energetyczne są materią, którą organizm, na drodze reakcji metabolicznych, może przemienić na energię. Do źródeł energii zaliczamy trzy rodzaje substancji odżywczych: tłuszcze, cukry i białka. Czytaj dalej...

  Cholesterol a inne przeciwutleniacze 6:40 
Praktykowane od niepamiętnych czasów leczenie lekami naturalnymi dawało efekty raczej mizerne, więc medycyna zupełnie niedawno, bo w drugiej połowie XX wieku postawiła na sztuczne substancje chemiczne, mające jakoby przyczynić się do zlikwidowania wszystkich chorób. Takie były zapewnienia. W rzeczywistości leki chemiczne nie tylko nie zlikwidowały chorób, ale wręcz rujnują zdrowie. Z początkiem XXI wieku medycyna wykonała kolejny zwrot i wyszła z propozycją leków pochodzenia naturalnego dla tych, którzy zawiedli się na lekach chemicznych. Przykładem może być walka z cholesterolem, w której jako alternatywę dla statyn proponuje się leki pochodzenia naturalnego, zwane suplementami diety – że to niby nie leki, tylko takie sobie dodatki do diety... z długą listą chorób, które rzekomo leczą. Czytaj dalej...

  Wolne rodniki tlenowe 8:23 
Rodniki tlenowe to cząsteczki tlenu zawierające w swoim składzie atom z niesparowanym, a więc wciąż wzbudzonym elektronem. Ze względu na ów niesparowany elektron, rodniki bardzo łatwo wchodzą w reakcję z innymi cząsteczkami, zmieniając jej właściwości chemiczne, ale ów niesparowany elektron uniemożliwia stworzenie trwałego związku chemicznego, w związku z czym rodnik natychmiast uwalnia się i nadal jest gotowy do kolejnej reakcji z inną cząsteczką. W ten sposób wolne rodniki przechodzą z komórki na komórkę, pozostawiając po sobie ślad w postaci uszkodzeń. Czytaj dalej...

  Brak higieny i niedożywienie przyczyną chorób ludzi w XVII i XVIII wieku 28:12 
Fragment książki Francois'a Lebrun "Jak dawniej leczono" - Wysoka śmiertelność na skutek chorób zakaźnych i chorób epidemicznie występujących o czym dalej powiemy, nie wynikała tylko z bezradności lekarzy, także a może zwłaszcza z nazbyt często opłakanego poziomu życia znacznej większości wiejskiej i miejskiej ludności. Wszystkie pochodzące z tych czasów źródła zwłaszcza pochodzące z korespondencji "Societe Royal de Medecin" z lat 1776 – 1790 podkreslają zgodnie selektywny charakter zachorowalności i umieralności i obwiniają o to warunki życia i niedożywienie, krótko mówiąc – nędzę. 

  Mleko mleczarskie 8:58
Przed nastaniem ery wielkich koncernów mleczarskich, kupowane w sklepie mleko i jego przetwory pochodziły z niewielkich lokalnych mleczarni. Obecnie tą tradycyjną produkcją mleka i wyrobów mleczarskich zajmują się prawie wyłącznie niewielkie regionalne spółdzielnie mleczarskie. Spółdzielnie te zakładają okoliczni rolnicy sprzeciwiający się warunkom skupu mleka narzucanym przez wielkie koncerny mleczarskie. Członkowie spółdzielni – rolnicy z dziada pradziada wychodzą z założenia, że dostarczane przez nich mleko jest produktem doskonałym, nie wymaga więc poprawiania terminu przydatności do spożycia, zapachu, smaku, ani żadnych innych naturalnych parametrów mleka. Czytaj dalej...

  Mleko z koncernów mleczarskich 15:24
Ugruntowaną przez tysiąclecia dobrą opinię mleka wykorzystują wielkie koncerny produkujące wyroby mleczarskie na dużą skalę. Mleko do produkcji zbierane jest z dużego terytorium wielkości powiatu, a nawet kilku powiatów. Nie pochodzi ono, jak mleko wiejskie, z jednej, tylko dziesiątek, a może nawet setek obór. Fabryki mleka, zwane nie wiedzieć czemu krowami, nie pasą się na łące, nawet nie wychodzą na dwór, bo nie potrafią chodzić. Całe życie stoją uwiązane u żłobu i jedzą specjalne pasze, oparte na rozmaitych mączkach i preparatach poprawiających ich i tak już nienaturalnie wysoką dojność, z nienaturalnie dużych wymion. Przy tak dużej ilości zwierząt, hodowcy nie mogą sobie pozwolić, by któreś z nich zachorowało, więc profilaktycznie do pasz dodają antybiotyki, których spora część przedostaje się do mleka. Czytaj dalej...

  Mleko wiejskie 16:04
Biologicznie człowiek jest ssakiem i jako ssak powinien na etapie oseska, czyli przez pierwsze pół roku życia, odżywiać się wyłącznie mlekiem matki, gdyż jego przewód pokarmowy nie jest jeszcze dostosowany do pokarmu właściwego dla gatunku. W drugim półroczu życia ludzkie dziecko przechodzi z mleka matki na pokarm rodziców, by w drugim roku życia odżywiać się już według właściwych dla swojego gatunku zasad zdrowego odżywiania. Tak po prostu postępują wszystkie ssaki – nie przedłużają okresu karmienia swoich dzieci mlekiem, gdyż zakłóciłoby to proces przystosowania ich przewodów pokarmowych do trawienia pożywienia właściwego gatunkowi. W naturze takie osobniki miałyby nikłe szanse na przeżycie i osiągnięcie dorosłości. Te same prawa natury dotyczą także gatunku ludzkiego, z tą różnicą, że ludzie nie muszą walczyć o przetrwanie, więc nie giną, jak zwierzęta żyjące w naturze, ale za to po osiągnięciu dorosłości częściej od innych mają problemy z przewodem pokarmowym. Czytaj dalej...

© Radiobiosłone & Wydawnictwo Biosłone